Tematyka

  • Sekcja ogólna

  • Zarządzanie Produkcją i Usługami IZL DI Wykład

    Treści kształcenia

    1. Pojęcie i istota zarządzania produkcją i usługami - W01;
    2. Produkt (wyrób lub usługa): projektowanie, jakość, niezawodność, konkurencja, prognozowanie popytu, wybór i projektowanie procesu technologicznego - W02
    3. Miejsce zarządzania produkcją w procesie zarządzania przedsiębiorstwem, ujęcie tradycyjne i procesowe, zasady zarządzania produkcją - W03
    4. Pojęcie przedsiębiorstwa produkcyjnego i usługowego - lokalizacja, rozmieszczenie obiektów, wybór wyposażenia, obsługa eksploatacyjna, projektowanie systemów produkcyjnych - W04, W05
    5. Przygotowanie produkcji - W06, W07
    6. Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych - W08, W09
    7. Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług - planowanie i sterowanie międzykomórkowe - W10, W11
    8. Produktywność systemu produkcyjnego - W12
    9. Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie - W13
    10. Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami - W14, W15

    Terminy

    W 1 - 02.03.; 16.03.; 30.03.; 20.04.; 04.05.; 18.05.; 01.06.; 15.06.;


    • Wykład nr 3

      Temat: Pojęcie przedsiębiorstwa produkcyjnego i usługowego

      1. Przedsiębiorstwo produkcyjne i działalność usługowa

      2. Wybór lokalizacji przedsiębiorstwa

      3. Lokalizacja usług

      4. Projektowanie systemów produkcyjnych



    • Wykład nr 4

      Temat: Przygotowanie produkcji

      1. Łańcuch wytwarzania produktu

      2. Porównanie projektowania sekwencyjnego i współbieżnego

      3. Koszty poniesione i spowodowane w procesie przygotowania produkcji


    • Wykład nr 5

      Temat: Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych

      1. Struktura organizacyjna przedsiębiorstw usługowych

      2. Grupowanie stanowisk pracy

      3. Zarządzanie kolejkami w usługach i modele struktury kolejki

       

    • Wykład nr 6

      Temat: Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług – planowanie i sterowanie międzykomórkowe. Produktywność systemu produkcyjnego

      1. Cele międzykomórkowego sterowania produkcją

      2. Sterowanie według cyklu produkcyjnego

      3. Sterowanie według taktu produkcji

      4. Istota produktywności

      5. Czynniki oddziałujące na produktywność pracy


    • Wykład nr 7

      Temat: Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie

      1. Zdolność produkcyjna

      2. Tryb obsługi zadań

      3. Zarządzanie ograniczeniami

      4. Technika harmonogramów

      5. Główne harmonogramowanie produkcji


    • Wykład nr 8

      Temat: Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami

      1. Systemy sterowania produkcją

      2. Systemy klasy MRP, MRPII i ERP

      3. Systemy DRP

      4. Systemy LRP

      5. Współczesne kierunki zarządzania usługami


    • Temat 8

      • Temat 9

        • Temat 10

          • Temat 11

            • Temat 12

              • Temat 13

                • Temat 14

                  • Literatura

                    Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych

                    1. Pająk E., Zarządzanie produkcją: produkt, technologia, organizacja, Wyd. PWN, Warszawa, 2013
                    2. Pasternak K., Zarys zarządzania produkcją, Wyd. PWE, Warszawa, 2005
                    3. Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wyd. CeDeWu, Warszawa, 2018
                    4. Gawlik J., Plichta J., Świć A,, Procesy produkcyjne, PWE, Warszawa, 2013
                    5. Brzeziński M., Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie, Difin, Warszawa, 2013

                    Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych

                    1. Liwowski B., Kozłowski R., Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Wyd. Oficyna Ekonomiczna, Kraków, 2011
                    2. Waters D., Zarządzanie operacyjne: towary i usługi, Wyd. PWN, Warszawa, 2007
                    3. Zawadzka L. (red.), Współczesne problemy i wybrane zagadnienia modelowania systemów gospodarczych, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 2006

                    Literatura do samodzielnego studiowania

                    1. Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa, 2014 

                    Literatura uzupełniająca

                    1. Kosieradzka A. (red.), Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2016

                    Inne

                    1. Źródła internetowe, czasopisma naukowe z obszaru zarządzania produkcją i usługami