Tematyka
- Sekcja ogólna
- Zarządzanie Produkcją i Usługami IZL DI Wykład
Zarządzanie Produkcją i Usługami IZL DI Wykład
Treści kształcenia
- Pojęcie i istota zarządzania produkcją i usługami - W01;
- Produkt (wyrób lub usługa): projektowanie, jakość, niezawodność, konkurencja, prognozowanie popytu, wybór i projektowanie procesu technologicznego - W02
- Miejsce zarządzania produkcją w procesie zarządzania przedsiębiorstwem, ujęcie tradycyjne i procesowe, zasady zarządzania produkcją - W03
- Pojęcie przedsiębiorstwa produkcyjnego i usługowego - lokalizacja, rozmieszczenie obiektów, wybór wyposażenia, obsługa eksploatacyjna, projektowanie systemów produkcyjnych - W04, W05
- Przygotowanie produkcji - W06, W07
- Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych - W08, W09
- Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług - planowanie i sterowanie międzykomórkowe - W10, W11
- Produktywność systemu produkcyjnego - W12
- Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie - W13
- Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami - W14, W15
Terminy
W 1 - 02.03.; 16.03.; 30.03.; 20.04.; 04.05.; 18.05.; 01.06.; 15.06.;
- Wykład nr 3
Wykład nr 3
Temat: Pojęcie przedsiębiorstwa produkcyjnego i usługowego
1. Przedsiębiorstwo produkcyjne i działalność usługowa
2. Wybór lokalizacji przedsiębiorstwa
3. Lokalizacja usług
4. Projektowanie systemów produkcyjnych
- Wykład nr 4
Wykład nr 4
Temat: Przygotowanie produkcji
1. Łańcuch wytwarzania produktu
2. Porównanie projektowania sekwencyjnego i współbieżnego
3. Koszty poniesione i spowodowane w procesie przygotowania produkcji
- Wykład nr 5
Wykład nr 5
Temat: Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych
1. Struktura organizacyjna przedsiębiorstw usługowych
2. Grupowanie stanowisk pracy
3. Zarządzanie kolejkami w usługach i modele struktury kolejki
- Wykład nr 6
Wykład nr 6
Temat: Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług – planowanie i sterowanie międzykomórkowe. Produktywność systemu produkcyjnego
1. Cele międzykomórkowego sterowania produkcją
2. Sterowanie według cyklu produkcyjnego
3. Sterowanie według taktu produkcji
4. Istota produktywności
5. Czynniki oddziałujące na produktywność pracy
- Wykład nr 7
Wykład nr 7
Temat: Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie
1. Zdolność produkcyjna
2. Tryb obsługi zadań
3. Zarządzanie ograniczeniami
4. Technika harmonogramów
5. Główne harmonogramowanie produkcji
- Wykład nr 8
Wykład nr 8
Temat: Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami
1. Systemy sterowania produkcją
2. Systemy klasy MRP, MRPII i ERP
3. Systemy DRP
4. Systemy LRP
5. Współczesne kierunki zarządzania usługami
- Temat 8
Temat 8
- Temat 9
Temat 9
- Temat 10
Temat 10
- Temat 11
Temat 11
- Temat 12
Temat 12
- Temat 13
Temat 13
- Temat 14
Temat 14
- Literatura
Literatura
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
- Pająk E., Zarządzanie produkcją: produkt, technologia, organizacja, Wyd. PWN, Warszawa, 2013
- Pasternak K., Zarys zarządzania produkcją, Wyd. PWE, Warszawa, 2005
- Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wyd. CeDeWu, Warszawa, 2018
- Gawlik J., Plichta J., Świć A,, Procesy produkcyjne, PWE, Warszawa, 2013
- Brzeziński M., Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie, Difin, Warszawa, 2013
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
- Liwowski B., Kozłowski R., Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Wyd. Oficyna Ekonomiczna, Kraków, 2011
- Waters D., Zarządzanie operacyjne: towary i usługi, Wyd. PWN, Warszawa, 2007
- Zawadzka L. (red.), Współczesne problemy i wybrane zagadnienia modelowania systemów gospodarczych, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 2006
Literatura do samodzielnego studiowania
- Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa, 2014
Literatura uzupełniająca
- Kosieradzka A. (red.), Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2016
Inne
- Źródła internetowe, czasopisma naukowe z obszaru zarządzania produkcją i usługami