Структура за темами

  • Zarządzanie Produkcją i Usługami IZL ZI Wykład

    Treści kształcenia

    1. Pojęcie i istota zarządzania produkcją i usługami. Produkt (wyrób lub usługa): projektowanie, jakość, niezawodność, konkurencja, prognozowanie popytu, wybór i projektowanie procesu technologicznego - W01
    2. Miejsce zarządzania produkcją w procesie zarządzania przedsiębiorstwem, ujęcie tradycyjne i procesowe, zasady zarządzania produkcją - W02
    3. Pojęcie przedsiębiorstwa produkcyjnego i usługowego - lokalizacja, rozmieszczenie obiektów, wybór wyposażenia, obsługa eksploatacyjna, projektowanie systemów produkcyjnych - W03
    4. Przygotowanie produkcji - W04
    5. Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych - W05
    6. Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług - planowanie i sterowanie międzykomórkowe - W06
    7. Produktywność systemu produkcyjnego - W07
    8. Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie - W08
    9. Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami - W09

    Terminy

    W 1 - 08.03.; 04.04.; 26.04.;


    • Wykład nr 2

      Wykład nr 1

      Został zrealizowany zgodnie z terminem podanym w harmonogramie zajęć semestru letniego 2019/2020

      Wykład nr 2

      Temat: Przygotowanie produkcji. Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych. Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług – planowanie i sterowanie międzykomórkowe.


      Temat 1: Przygotowanie produkcji

      1. Łańcuch wytwarzania produktu

      2. Porównanie projektowania sekwencyjnego i współbieżnego

      3. Koszty poniesione i spowodowane w procesie przygotowania produkcji

       

      Temat 2: Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych

      1. Struktura organizacyjna przedsiębiorstw usługowych

      2. Grupowanie stanowisk pracy

      3. Zarządzanie kolejkami w usługach i modele struktury kolejki

       

      Temat 3: Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług – planowanie i sterowanie międzykomórkowe

      1. Cele międzykomórkowego sterowania produkcją

      2. Cykl produkcyjny

      3. Sterowanie według cyklu produkcyjnego

      4. Sterowanie według taktu produkcji

      5. Bilans operatorów linii produkcyjnej

       


    • Wykład nr 3

      Temat: Produktywność systemu produkcyjnego. Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie. Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami.

      Temat 1: Produktywność systemu produkcyjnego

      1. Pojęcie produktywności

      2. Kwalitatywna i kwantytatywna koncepcja produktywności

      3. Czynniki oddziałujące na produktywność


      Temat 2: Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie

      1. Istota zdolności produkcyjnej

      2. Zarządzanie ograniczeniami

      3. Technika harmonogramowania

      4. Główne harmonogramowanie produkcji


      Temat 3: Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami

      1. Systemy sterowania produkcją

      2. Systemy klasy MRP, MRPII i ERP

      3. Systemy DRP

      4. Systemy LRP

      5. Współczesne kierunki zarządzania usługami



    • Тема 4

      • Literatura

        Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych

        1. Pająk E., Zarządzanie produkcją: produkt, technologia, organizacja, Wyd. PWN, Warszawa, 2013
        2. Pasternak K., Zarys zarządzania produkcją, Wyd. PWE, Warszawa, 2005
        3. Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wyd. CeDeWu, Warszawa, 2018
        4. Gawlik J., Plichta J., Świć A,, Procesy produkcyjne, PWE, Warszawa, 2013
        5. Brzeziński M., Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie, Difin, Warszawa, 2013

        Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych

        1. Liwowski B., Kozłowski R., Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Wyd. Oficyna Ekonomiczna, Kraków, 2011
        2. Waters D., Zarządzanie operacyjne: towary i usługi, Wyd. PWN, Warszawa, 2007
        3. Zawadzka L. (red.), Współczesne problemy i wybrane zagadnienia modelowania systemów gospodarczych, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 2006

        Literatura do samodzielnego studiowania

        1. Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa, 2014 

        Literatura uzupełniająca

        1. Kosieradzka A. (red.), Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2016

        Inne

        1. Źródła internetowe, czasopisma naukowe z obszaru zarządzania produkcją i usługami