Topic outline
- General
- Zarządzanie Produkcją i Usługami IZL ZI Wykład
Zarządzanie Produkcją i Usługami IZL ZI Wykład
Treści kształcenia
- Pojęcie i istota zarządzania produkcją i usługami. Produkt (wyrób lub usługa): projektowanie, jakość, niezawodność, konkurencja, prognozowanie popytu, wybór i projektowanie procesu technologicznego - W01
- Miejsce zarządzania produkcją w procesie zarządzania przedsiębiorstwem, ujęcie tradycyjne i procesowe, zasady zarządzania produkcją - W02
- Pojęcie przedsiębiorstwa produkcyjnego i usługowego - lokalizacja, rozmieszczenie obiektów, wybór wyposażenia, obsługa eksploatacyjna, projektowanie systemów produkcyjnych - W03
- Przygotowanie produkcji - W04
- Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych - W05
- Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług - planowanie i sterowanie międzykomórkowe - W06
- Produktywność systemu produkcyjnego - W07
- Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie - W08
- Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami - W09
Terminy
W 1 - 08.03.; 04.04.; 26.04.;
- Wykład nr 2
Wykład nr 2
Wykład nr 1
Został zrealizowany zgodnie z terminem podanym w harmonogramie zajęć semestru letniego 2019/2020
Temat: Przygotowanie produkcji. Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych. Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług – planowanie i sterowanie międzykomórkowe.
Temat 1: Przygotowanie produkcji
1. Łańcuch wytwarzania produktu
2. Porównanie projektowania sekwencyjnego i współbieżnego
3. Koszty poniesione i spowodowane w procesie przygotowania produkcji
Temat 2: Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych
1. Struktura organizacyjna przedsiębiorstw usługowych
2. Grupowanie stanowisk pracy
3. Zarządzanie kolejkami w usługach i modele struktury kolejki
Temat 3: Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług – planowanie i sterowanie międzykomórkowe
1. Cele międzykomórkowego sterowania produkcją
2. Cykl produkcyjny
3. Sterowanie według cyklu produkcyjnego
4. Sterowanie według taktu produkcji
5. Bilans operatorów linii produkcyjnej
- Wykład nr 3
Wykład nr 3
Temat: Produktywność systemu produkcyjnego. Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie. Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami.
Temat 1: Produktywność systemu produkcyjnego
1. Pojęcie produktywności
2. Kwalitatywna i kwantytatywna koncepcja produktywności
3. Czynniki oddziałujące na produktywność
Temat 2: Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie
1. Istota zdolności produkcyjnej
2. Zarządzanie ograniczeniami
3. Technika harmonogramowania
4. Główne harmonogramowanie produkcji
Temat 3: Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami
1. Systemy sterowania produkcją
2. Systemy klasy MRP, MRPII i ERP
3. Systemy DRP
4. Systemy LRP
5. Współczesne kierunki zarządzania usługami
- Topic 4
Topic 4
- Literatura
Literatura
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
- Pająk E., Zarządzanie produkcją: produkt, technologia, organizacja, Wyd. PWN, Warszawa, 2013
- Pasternak K., Zarys zarządzania produkcją, Wyd. PWE, Warszawa, 2005
- Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wyd. CeDeWu, Warszawa, 2018
- Gawlik J., Plichta J., Świć A,, Procesy produkcyjne, PWE, Warszawa, 2013
- Brzeziński M., Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie, Difin, Warszawa, 2013
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
- Liwowski B., Kozłowski R., Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Wyd. Oficyna Ekonomiczna, Kraków, 2011
- Waters D., Zarządzanie operacyjne: towary i usługi, Wyd. PWN, Warszawa, 2007
- Zawadzka L. (red.), Współczesne problemy i wybrane zagadnienia modelowania systemów gospodarczych, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 2006
Literatura do samodzielnego studiowania
- Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa, 2014
Literatura uzupełniająca
- Kosieradzka A. (red.), Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2016
Inne
- Źródła internetowe, czasopisma naukowe z obszaru zarządzania produkcją i usługami